Vad är skillnaden på elbil, plug-in hybrid och hybrid?

Hugo
Hugo · 20. oktober 2023

Vad är skillnaden på elbil, plug-in hybrid och hybrid? I detta blogginlägg kommer vi utforska hur var och en av dessa biltyper fungerar och vilken som kan tänkas vara det bästa valet för dig, beroende på dina behov och laddmöjligheter.

Elbilar – Den rena eldriften

En elbil drivs helt och hållet av en elmotor och har ingen förbränningsmotor. Denna biltyp laddas med elektricitet från en laddbox hemma eller från offentliga laddstationer. Batteriet i elbilen kan också laddas under körning genom något som kallas för bromskraftåtervinning. Det mest imponerande med elbilar är deras nollutsläpp av fossila bränslen vid körning.

Ladda eller tanka: Elbilar tankas aldrig med bensin eller diesel, istället laddar du bilens batteri via en laddbox hemma eller på offentliga laddstationer.

Räckvidd: Elbilar erbjuder en imponerande räckvidd och många modeller har en räckvidd på upp till 40-60 mil. Vissa kan köra ännu längre sträckor på en enda laddning. Räckvidden beror på batteriets kapacitet i kWh samt bilens effektivitet.

Plug-in hybrid – Det bästa av två världar

Plug-in hybrid, även kallad laddhybrid, kombinerar en elmotor med en förbränningsmotor. De kan laddas med el från en laddbox eller en laddstation och erbjuder flexibilitet genom att förbränningsmotorn kan användas när batteriet är urladdat.

Ladda eller tanka: plug-in hybrid kan både laddas med ström och tankas med traditionella drivmedel, vanligtvis bensin.

Räckvidd: Räckvidden på el för en laddhybrid är ofta begränsad till 5-10 mil. Denna typ av bil är designad för att täcka korta vardagsresor med batterikraft och använda förbränningsmotorn under längre resor.

Hybrider – En mild elektrisk touch

Hybridbilar, även kända som elhybrider, har en mindre elmotor och batteri som fungerar som komplement till förbränningsmotorn. Dessa bilar kan inte laddas via ett eluttag utan laddar batteriet genom bromskraftåtervinning under körning.

Ladda eller tanka: Hybrider tankas med traditionella drivmedel, vanligtvis bensin. Batteriet och elmotorn hjälper till att minska bränsleförbrukningen och utsläppen.

Räckvidd: Eftersom hybrider växlar mellan el- och förbränningsdrift, diskuteras sällan räckvidd på el. Istället fokuserar man på bränsleförbrukningen som vanligtvis blir bra mycket lägre.

Ditt val av bil beror på dina körvanor och laddmöjligheter. Vi har uppdelat de olika alternativen baserat på dessa faktorer för att hjälpa dig att bestämma vilken som passar dig bäst.

Jag har möjlighet ladda på jobbet eller hemma

Om du har möjlighet att ladda regelbundet hemma eller på din arbetsplats är både elbilar och laddhybrider utmärkta alternativ. Elbilar passar både för korta och långa dagliga resor, medan laddhybrider ger flexibilitet för korta resor på el.

Jag har möjlighet att ladda då och då

Om du inte kör så långa sträckor dagligen kan en elbil vara ett praktiskt alternativ även om du bara laddar den sporadiskt på offentliga laddstationer. Snabbladdningsnätverket gör det möjligt att ladda på kort tid. Laddhybrider kan också vara användbara om du ibland gör längre resor.

Jag har dåligt med laddningsmöjligheter

Om du har begränsade möjligheter att ladda men ändå vill minska din miljöpåverkan är en hybrid ett lämpligt val. De erbjuder en förbättring av bränsleförbrukningen och utsläppen även om de inte går på ren eldrift. Hybrider är också ekonomiskt fördelaktiga med lägre fordonsskatt och bränslekostnader.

Sammanfattning

Elbilar är perfekta om du kan ladda regelbundet och är utöver det de enda bilarna med noll utsläpp. Laddhybrider ger dig flexibilitet för korta och långa resor på el men kan även köras längre på bensin. Hybrider är ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ om du inte kan ladda och vill minska ditt CO2-avtryck. Valet är ditt beroende på dina behov och möjligheter. Alla dessa elektriska fordon kan hjälpa till att minska din miljöpåverkan och göra den bilkörning mer hållbar. Hos GoMore kan du bland annat leasa en elbilar och plug-in hybrider från Tesla, Volvo, Volkswagen och KIA.

Är du intresserad av att leasa en elbil, plug-in hybrid eller hybrid kan du se alla våra leasingerbjudanden här.