Våra spartips för att måna om både plånboken och miljön

Klara
Klara · 28. oktober 2022

Det är svårt att undgå den förändrade ekonomiska situationen just nu. Morgonkaffet kostar mer, elpriserna skenar – och det märks i varje plånbok att det har blivit dyrare att leva.

Höjda räntor och stigande levnadskostnader innebär att många just nu strävar efter att leva mer resurseffektivt. Det tycker vi är bra! Genom att göra smarta och medvetna val sparar vi både på planeten och plånboken.

Funderar du över hur du kan dryga ut kassan? Läs våra bästa tips för att dela, spara och även tjäna pengar!

Spara pengar:

1. Hyr istället för att äga!
Genom att göra medvetna val och nyttja de resurser som redan finns tar vi bättre hand om vår planet. Tack vare tjänster inom delningsekonomi kan du hyra allt från bilar, kläder, verktyg, möbler, bostäder osv. Som ett exempel ser våra bilbehov ofta olika ut och en stor fördel med GoMore är att du kan välja bil just för ditt specifika tillfälle. Kanske ska du köra långt och med mycket packning? Då kan du hitta en komfortabel bil för denna resa. Ska du rensa förrådet eller kanske hämta ett loppisfynd? Då har vi flera skåpbilar tillgängliga för uthyrning. Ska du och din partner på en weekendresa? Då hittar du mängder av mindre och energisnåla bilar till er.

Våra favoriter: GoMore (såklart), Gemme Collective (kläder), Hygglo (saker), AirBnB (bostäder)

2. Kan du inte hyra? Köp begagnat!
Många varor finns i gott skick på Facebook Marketplace, Blocket eller liknande plattformar för second-hand. Eller varför inte ordna en klädbytardag med dina vänner eller i ditt kvartet? Här finns mycket pengar att spara!

Våra favoriter: Sellpy, Tise, Tradera, Blocket, Vestiaire Collective, Plick

3. Varor till nedsatt pris: Skynda fynda!
När matvaror stiger snabbt och kraftigt i pris är en bra idé att hålla utkik efter röda prislappar pga att produkten snart närmar sig bäst före-datum. Varor med kort datum kan ätas direkt eller frysas in. Produkter såsom torrvaror eller konserver håller dessutom oftast mycket längre än vad som står på förpackningen. Du kan även spara mycket på att köpa hämtmat från restauranger och matbutiker som lägger upp dagens rätter till rabatterat pris för att minska matsvinnet.

Våra favoriter: MatSmart, Karma, TooGoodToGo

4. Handla säsongsbaserat och upptäck naturens tillgångar!
Köp säsongsbaserade råvaror och gör det till en sport att hitta och laga så billiga och roliga recept som möjligt. Plocka svamp, bär, plommon och äpplen – helt gratis i naturen!

Våra favoriter: Portionen Under Tian (goda recept), Ekotipset (miljövänliga alternativ)

5. Stäng av elektroniken!
Spara på energin genom att dra ut kontakter till hemelektronik när du inte använder dem. Tvätta alltid fulla tvättmaskiner och häng tvätten istället för att använda torktumlaren. Släck lampor som du inte behöver ha tända.

Tjäna pengar & måna om våra resurser:

1. Hyr ut när du själv inte använder!
Det finns en uppsjö av olika tjänster som möjliggör för dig att tjäna pengar på saker du har i ditt hem. Exempelvis kläder, verktyg, matlagningsutrustning, möbler, parkeringsplats, bilar, cyklar, leksaker osv. Listan kan göras oändlig!

Våra favoriter: GoMore ;), Gemme Collective (kläder), Hygglo (saker), AirBnB (bostäder)

2. Sälj de prylar du inte använder, om du inte kan hyra ut dem såklart!
Våra favoriter: Sellpy, Tise, Tradera, Blocket, Vestiaire Collective, Plick

3. Skänk saker du inte använder.
Nyttja plattformar där du gratis kan bli av med saker du vill skänka bort, och som dessutom uppskattas av personen som hämtar något som hen använder längre.

Måla eller klä om möbler kan göra en stor skillnad, utan att du behöver köpa nytt. Se även över om du kan laga de saker som behöver rustas upp. Kanske har du ett hål i jeansen som du kan sy ihop eller lämna in hos en skräddare?

Våra favoriter: Tiptapp (få dina möbler bortforslade), Facebook Market